Lessen met nadruk op verkeersinzicht

Verkeersinzicht

6 uur 288 €

Verkeersinzicht gaat over verkeersdeelname in verschillende situaties en omgevingen. Van een stadsomgevig met veel zones 30 tot autowegen en autosnelwegen en alles wat ertussen ligt. Hierbij wordt gewerkt op een defensief rijgedrag met aandacht voor fietsers en voetgangers. Bij momenten echter moet je als bestuurder ook enige assertiviteit kunnen vertonen zoals invoegen op een autosnelweg.

Je kan een hoop tegenkomen onderweg, complexe kruispunten met of zonder verkeerslichten, rotondes, trams en tramsporen, fietsstraten, oversteekplaatsen, Hoe benader je die plaatsen, hoe pas je je gedrag aan, waar moet je rekening mee houden. Om nog maar niet te spreken over het woud van verkeersborden die je tegenkomt.

Inzicht betekend ook kijken naar je eigen gedrag en anticiperen van het gedrag van anderen. Het is niet omdat je ergens voorrang hebt dat je die ook krijgt. Vermijden van een ongeval heb je grotendeels zelf in de hand. Je leert een balans te vinden tussen het toepassen van het verkeersreglement en het 'meegaan' met de rest van het verkeer, ook wanneer die bestuurders het reglement niet bepaald volgen zoals het geschreven is.

Hou rekening met zeker 3 lessen:

  • een les voor de situaties op hoge snelheid, autowegen en autosnelwegen met nadruk op het inoefenen van op- en afritten. Inhalen en worden ingehaald, wisselen van rijstrook en voorsorteren. Gewestwegen met druk verkeer en drukke kruispunten.
  • Een les in een stadsomgeving met druk verkeer en veel fietsers en voetgangers. Hier kom je ook de meeste situaties tegen van verboden en verplichte richtingen.
  • Een les in een gevarieerde omgeving maar met opdrachten om zelfstandig naar een bepaalde plaats te rijden. Veel beginnende bestuurders vertrouwen op de instructies van de begeleider. Maar die zit er straks, vanaf het examen, niet meer bij. Zelfstandig rijden is toch nog iets anders dan instructies volgen.

En natuurlijk mag je altijd zelf aangeven waarmee je wil oefenen en dan richten we ons daarop.