Wat zijn de kosten van de rijlessen

Rijlessen kosten 48 € per uur met een minimum van 2 uur.

De gemiddelde prijs bij erkende rijscholen is 65 € (*). U bespaart dus gemiddeld 17 € per uur.

In tegenstelling tot rijscholen waar vaak alleen in blokken van 2 uur wordt gewerkt kan je bij mij ook lessen boeken per half uur maar wel met een minimum van 2 uur. Dus een les van 2,5 of 3 uur zijn geen probleem, er komt gewoon 24 € per half uur bij. Anderzijds kan ik geen attesten afleveren zoals verplicht na 2x niet slagen of na 20 uur voor een voorlopig rijbewijs om zelfstandig verder te oefenen.


Basistechnieken

Het aanleren van de basistechnieken neemt gemiddeld 6 uur in beslag en kost 288 €.
Gemiddeld betekend dus ook dat het soms aan te raden is er 4 lessen van te maken. In dat geval kost het 384 €.

Zie hier voor details

Maneuvers

Aanleren van de maneuvers neemt 2 uur in beslag en kost 96 €.
Aanleren en inoefenen van de maneuvers met het oog op het examen bevat meer details en neemt 3 uur in beslag en kost 144 €.

Zie hier voor details

Verkeersinzicht

Verkeersinzicht betekend verkeersdeelname in diverse omstandigheden. Minstens 3 lessen zijn dan ook aan te raden voor 288 €.

Zie hier voor details

Examen

Vraag je jezelf af of je klaar bent voor het examen neem dan een evaluatieles van 2 uur voor 96 €.
Denk je klaar te zijn en heb je een examendatum kan je kort ervoor een voorbereidende les nemen, ook 2 uur voor 96 €.
Met mij naar het examen gaan kost ook 96 voor de examenbegeleiding, bovenop een les dus.

Zie hier voor details

Totaalpakket

Het totaalpakket voorziet in 24 uur les en een examenbegeleiding voor 1200 €.
Indien nodig kan je tot 3 lessen extra krijgen, alsook een extra les en examenbegeleiding als herkansing. Zonder bijbetaling.
Oefenen met begeleider blijft nodig, ook hier is geen attest verkrijgbaar voor een voorlopig rijbewijs om alleen te oefenen.

Zie hier voor details

Volledige opleiding zonder oefenen met begeleider

Heb je geen begeleider dan kan je les volgen bij een erkende rijschool. Wanneer je minimaal 20 uur les hebt gevolgd en voldoende veilig kunt rijden kan je een attest krijgen voor een voorlopig rijbewijs waarmee je alleen mag verder oefenen. Dit kan niet bij mij gezien ik geen erkenning als rijschool heb. De kostprijs van die 20 uur ligt gemiddeld op 1300 € (*). Als je dan later nog een les neemt ter voorbereiding van het examen en een examenbegeleiding zit je gemiddeld aan 1560 € (*).

Je kan echter ook bij mij leren autorijden tot en met het examen zonder te oefenen met een begeleider. Je moet er echter rekening mee houden dat je meer les nodig zult hebben. Voor een vergelijkbaar budget van 1560 € kan je bij mij al 32 uur les volgen. Voor mensen die van nature uit een beetje handig zijn is dit goed te doen. Let op, je moet in dit geval nog steeds beschikken over een voorlopig rijbewijs met daarop de naam van een begeleider die aan de voorwaarden van begeleider voldoet. Deze persoon hoeft niks te doen, hij of zij hoeft jou niet in praktijk te begeleiden, de persoon is alleen nodig omdat een voorlopig rijbewijs nu eenmaal nodig is, en dat kan alleen met de naam van een begeleider erop.


(*) De gemiddelde kostprijs van 65 € per uur bij erkende rijscholen is gebaseerd op de prijs bij 15 rijscholen uit Gent en omgeving eind 2020. Zie hier voor details